Categories :

Arhiva




EMAG

Oferte Booking.com

Partajarea unei conexiuni la internet între mai mulţi utilizatori

La ora actuală internetul a devenit o necessitate tot mai impetuoasă. Totodata, deţinerea mai multor calculatoare de către aceeaşi persoană duce la necesitatea partajării conexiunii la internet între respectivele calculatoare.
În cazul în care avem o conexiune la internet pe unul dintre calculatoare, şi dorim să partajăm conexiunea şi cu al doilea calculator, ne vom folosi de facilitatea Internet Connection Sharing (ICS), oferit de sistemul Windows.
Pentru aceasta, pe primul calculator avem nevoie de două plăci de reţea.
Prima placă rămâne cu setările primite de la provider ISP (Internet Service Provider).
Pe placa cu internet se activează ICS (Internet Connection Sharing) [click-dreapta pe placa cu net -> properties -> advanced -> şi acolo se bifează Internet Connection Sharing].

Pe a doua placă se obţine automat:
IP:192.168.0.1
netmask: 255.255.255.0
Nu se completează nimic la gateway şi la DNS

La celelalt calculator setările plăcii de reţea sunt:
[calculator 2]:
IP: 192.168.0.2
netmask: 255.255.255.0
gateway: 192.168.0.1
dns: de la ISP

Obs.
Nici un client sa nu fie cu firewall activ şi toţi să fie în acelaşi workgroup. Calculatorul 2 va avea acces la Internet doar în cazul în care calculatorul 1 este pornit.

Pentru a evita acest fapt se poate utiliza un dispozitiv numit router. Folosirea unui router permite partajarea unei conexiuni la Internet, fără a fi nevoiţi să menţinem un calculator pornit şi cu conexiune la internet.
Datele conectării la Internet (IP, Subnet Mask, DNS şi Gateway) comunicate de ISP (Internet Service Provider) vor fi folosite pentru configurarea părţii "de intrare" (WAN) a routerului. Practic toate calculatoarele din reţea vor "ieşi" pe Internet de pe aceeaşi adresă IP folosind NAT (Network Address Translation). Routerul asigură deasemenea schimbul fişierelor între calculatorele conectate în porturile acestuia, protecţia împotriva atacurilor hackerilor, se configurează uşor şi nu necesită întreţinere. Dezavantajul este ca unele aplicaţii nu funcţionează sub un router, fără a face unele setări speciale.
NAT sau Network Address Translation este un translator între cele două reţele, cea publica (Internetul) şi cea privată (locală). Datorită acestui fapt, routerul acţionează ca un firewall ascunzând adevăratele adrese IP ale calculatoarelor din reţea. Când un calculator din reţeaua locală (privată) accesează date din Internet, NAT-ul face legătura între calculatorul local şi cel accesat iar când datele sunt furnizate, NAT-ul le trimite calculatorului solicitant din reţeaua locală.
În funcţie de tipul achiziţionat, router-ul poate permite numai infrastructură cablată sau mixtă (cablu şi wireless).
Vom prezenta în continuare, ca titlu exemplificativ, familia de routere broadband wireless de la Linksys, aceste routere fiind destinate partajării unei conexiuni de internet între mai multe calculatoare. Faima modelului WRT54G provine din faptul că este primul router de nivel consumer care foloseşte un firmware bazat pe un sistem de operare gratuit (Linux). Din punct de vedere hardware, aceste echipamente pe lângă funcţia de router mai conţin: un switch cu 4 porturi Ethernet full-duplex 10/100Mbps; pentru extinderea numărului de porturi se poate folosi un switch; şi un  Access Point (AP), echipat cu două antene, pentru conectare wireless 802.11b (11Mbps) şi 802.11g (54Mbps), cu echipamente echipate cu carduri wireless (laptopuri, desktopuri, PDA-uri, etc.)