Categories :

Arhiva




EMAG

Oferte Booking.com

Internet, Intranet, Extranet

Internet-ul este definit ca o colecţie largă de reţele sau ca o “reţea de reţele” . Amândouă definiţiile sunt exacte dar insuficiente pentru a defini cu exactitate reţeaua Internet.
Elaborarea unei definiţii complexe pentru reţeaua Internet se dovedeşte a fi o muncă laborioasă deoarece persoane diferite o percep sub aspecte diferite fapt ce a avut ca rezultat apariţia în literatura de specialitate a unui număr mare de definiţii şi accepţiuni ale Internet-ului. În lucrarea de faţă, definiţiile Internet-ului, existente în enciclopedia liberă Wikipedia corespunde în cea mai mare măsură scopului prezentului material. Aceaste definiţii sunt:

  1. Internet-ul este reţeaua mondială unică de computere interconectate prin protocolul IP (Internet Protocol)
  2. internet (cu minusculă) desemnează în marea majoritate a cazurilor acceaşi reţea, însă văzută ca un mediu de comunicare în masă, împreună cu informaţia şi serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestei reţele.
  3. din punct de vedere tehnic, Internet-ul este o reţea de mari dimensiuni ce interconectează reţele autonome. Acest sens corespunde etimologiei engleze a cuvântului internet, care e format prin abrevierea a două cuvinte interconnected - interconectat şi network - reţea.

Internet-ul poate fi privit ca cea mai mare reţea de informaţii din lume. El furnizează o multitudine de servicii atât către utilizatori simpli cât şi către corporaţii sau chiar agenţii guvernamentale, incluzând text, imagini video, audio, muzică, fax, e-mail, apeluri telefonice(VOIP).
Conform Internet World Usage Statistics and News, la 31 martie 2009, există 1.596.270.108, de utilizatori pe internet, ceea ce reprezintă o rată de penetrare de 23.8 % bazat pe populaţia lumii estimată în 2009.
În literatura de specialitate au apărut termeni înrudiţi cu cel de Internet, care sunt definiţi în cele ce urmează:
Intranet este o reţea particulară cu aceleaşi principii de funcţionare ca şi Internet-ul, dar cu acces restrâns - de exemplu intranetul sau intraneturile unei firme particulare.
Intranet semnificând o reţea de calculatoare (LAN sau WAN) care permite angajaţilor unei companii să partajeze şi să schimbe informaţii, mesaje e-mail şi chiar documente confidenţiale ale companiei. Similar modului în care Internet-ul conectează utilizatori din întreaga lume, un intranet conectează angajaţii unei companii, indiferent de locul unde se află aceştia.

Extranet este un intranet particular al unei firme, la care însă au acces (parţial) şi anumite persoane sau grupuri externe, din alte firme, ca de exemplu de la firme furnizoare sau firme client. Deci, extranetul este o extensie a reţelei Intranet care foloseşte tehnologia Internet pentru a conecta reţelele private, Intranet, ale unor organizaţii care doresc să colaboreze pentru a-şi partaja o resursă importantă, şi anume informaţia. Astfel, extranetul asigură structurarea informaţiilor pe trei niveluri: public, privat şi mixt.